Május végén az óvoda lakói Szentendrére látogattak, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A rövid buszút után mindegyik csoport nekivágott a saját programjának.

Látogatás a Skanzenbe

A szeptemberben iskolába készülő nagycsoportosok, ovisulisok a kondorfai iskolába ültek be egy régi típusú tanórára, és megnézték a tanító lakását. Kipróbálták, hogy a gyerekek akkoriban hogyan írtak palavesszővel a palatáblára, megismerkedtek a régi iskolai szokásokkal, többek közt a körmössel is.

Kihelyezett tanóra

Délután ellátogattak a nyirádi vízimalomba, ahol működés közben láthatták a malmot; a népi fonóban beleleshettek a fonalkészítés rejtelmeibe. Ezután népi gyerekjátékokkal ütötték el a fennmaradó időt.
A középsősök a tanyasi élet nehézségeit tapasztalhatták meg. Petra gazdasszony és Szilveszter gazda segítségével ház körüli munkákat végeztek, szamarat csutakoltak, a veteményeskertben szorgoskodtak. Délután gyertyát mártottak, templomba és különböző tájházakba látogattak, majd különböző fiús népi játékokat játszottak (bothajítás, kardozás).
A kiscsoportosok megismerkedtek sokféle mesterséggel: ellátogattak a pékhez, a pereceshez, a malomban munka közben láthatták a molnárt. A helyi kisvasúton beszélgettek a masinisztával, a kalauzzal. Meglátogatták a kékfestő-, a tímár-, a kovácsműhelyt, a csizmadiát, a tanyasi állatokat. A köveskáli tűzoltószertárban megnézték a korabeli tűzoltókocsikat, majd kipróbálhatták a mosófát, a mángorlót, a csúszós mosószappant.
Az egész napos izgalmas, mozgalmas programok után hazafelé a buszban édes volt a pihenés.